Bieten

Bieten

Om een gewas als bieten te telen is het belangrijk dat de voedingswaarde van de grond op orde is. Er moeten voldoende voedingstoffen in de grond zitten, maar ook weer niet te veel. Een suikerbiet is een alleseter. Bij te veel voedingstoffen neemt hij te veel op en gaat het suikergehalte naar beneden. Ook wordt het moeilijker om de suiker eruit te halen. Voor de bietenteelt is het van belang dat de grondbewerking zorgvuldig uitgevoerd wordt. Dit komt ten gunste bij zowel het zaaien als het oogsten van de bieten. Het bietenzaad wordt met een zaaimachine gezaaid. De meeste wel met een 12 rijige zaaimachine.

De rijen staan 50cm van elkaar, en in de rij liggen de zaadjes op 20cm. Zo worden er 100.000 zaden per hectare gezaaid. Niet alle zaadjes daarvan komen uit. Als we er 80.000-85.000 p/ha over houden dan is dat een goede opkomst. Bietenzaad is niet allemaal even groot, om ze allemaal even groot te maken wordt er klei omheen gedaan. We noemen het dan ook een pillenzaad. Dit is nodig voor goed zaaien van de machine.

Na ongeveer één week is het zaad gekiemd en komen 2 blaadjes boven. Het gebeurd dat er open plekken zijn en dan zijn vaak muizen de boosdoeners. Muizen hebben graag bietenzaad zo gauw als dat een beetje week is vinden muizen het lekker. Dit is maar een paar dagen want als het gekiemd is dan is het over. Een muis kan in een nacht 8000 zaden opeten. Je hebt niet veel muizen nodig om 1 hectare op te eten.

Na een paar maanden raken de bladeren elkaar, en gaan ze aan de knol werken. De groeipunt datum is het moment dat er 4 gram suiker in de biet zit. Dan kan men bij benadering bepalen wat de opbengst van de bieten zal gaan worden. Een biet heeft graag zon maar ook water. Vooral voldoende water is belangrijk. Hij kan het water ook diep halen, Want die gaat met de haarwortels zomaar 75cm diep. Een biet is een 2jarige plant. Het eerste jaar gaat hij een knol maken, dit is reservevoedsel voor het tweede jaar want dan gaat hij zaad vormen voor de voortplanting. Het meeste bietenzaad komt uit het zuiden van Frankrijk en Italië. Er zijn verschillende kweekbedrijven die ……………………………………………………

In oktober heeft de suikerbiet een dikke knol gemaakt en dan kan hij gerooid gaan worden. Vroeger gebeurde dat met de hand, een persoon hakte met een schoffel het blad, en een klein schijfje van de biet af. Nu komt er een bieten rooier aan te pas die wel 6 of 9 rijen tegelijk al het blad er af slaat, de biet uit de grond haalt en ook oplaadt in 1 werkgang. Als de suikerbieten gerooid zijn gaan ze naar de fabriek waar de suiker eruit gehaald wordt. De periode waarin de bieten worden verwerkt noemen we de bietencampagne. Deze duurt ongeveer 4maanden, afhankelijk van hoeveel bieten er komen. Dit is van half september tot half januari. Er zijn 2 fabrieken in Nederland, 1 staat in Groningen 1 in Dinteloord. Wanneer de fabriek opstart draait die 24uur per dag en 7dagen in de week. Stoppen kan dan niet meer want alles gaat dan plakken en zou de fabriek geheel schoon gemaakt moeten worden. Per dag word in elke fabriek zo’n 27.000ton bieten verwerkt. Dit zijn ongeveer 800 vrachtwagens.

Gemiddeld weegt 1 suikerbier 1kg. Van de biet is ongeveer 16% suiker, dan zit er 160 gram suiker in elke biet. Dat zijn 40 suikerklontjes. Wanneer de suiker uit de biet is gehaald wordt deze in grote silo’s opgeslagen. Deze wordt in de loop van het jaar verkocht aan fabrieken die snoepgoed maken, of frisdrank, maar ook in veel voedingsmiddelen wordt suiker verwerkt.

Er staan in Nederland 85.000 hectare bieten en er zijn ongeveer 8400 leden. We hebben 1 coöperatie waar alle telers lid van zijn. Dat is Royal Cosun al die telers samen telen alle bieten van Nederland