Granen

Granen

Er zijn mensen gevonden uit de oertijd die al graan aten. In die tijd waren tarwe of speld etc. zoals we die nu kennen er nog niet. De geschiedenis van graan gaat terug naar het midden-oosten. Een aantal van die mensen zijn later naar Europa getrokken en hebben het graan meegenomen. Gerst was in Europa het eerste geteelde gewas. In Zwitserland zou dat 2000-3000 jaar voor christus zijn. De gerstkorrel werd tot brij gekookt en dan werden er platte koek of brood van gebakken. Later werd de gerst als voedingsmiddel overgenomen door de tarwe. Het ontstaan van de graanteelt voor de menselijke voedselvoorziening wordt beschouwd als belangrijk element in de vooruitgang van de beschaving.

In Nederland worden verschillende soorten granen geteeld. De voornaamste zijn:

– Winter-tarwe

– Zomer-tarwe

– Winter-gerst

– Zomer-gerst

– Winter-rogge

– Zomer-rogge

– Teff

– Haver

– Speld

Granen is een andere teelt dan bieten of aardappelen. Het graan wat we oogsten groeit boven de grond. Het grootste gedeelte van de granen wordt voor de winter gezaaid. Die gaan kiemen en blijven als kleine planten staan.

Eerst komt er een stengel boven de grond een paar weken later komen er meer. We noemen dit ‘’uitstoelen’’.

In de lente wanneer het warmer wordt en de langer licht zijn gaan de planten verder groeien. Ze gaan lange stengels maken en dan komt er een aar of pluim in. Die gaat bloeien en wordt het graan bestoven met stuifmeel en daarna komen er de graankorrels in. Als het graan begint te verkleuren zijn de korrels groot. Rond half Juli is het gewas goud geel.

Vroeger was daar veel handwerk aan. Men moest maaien, opbinden, naar huis halen in de schuur of mijt pakken, daarna weer dorsen en dan pas is het graan van het stro gescheiden. Nu gaat het met een maaidorser. Hierbij worden de planten afgemaaid en gaan door de machine en komt het graan schoon in de tank. Het stro blijft op het veld of kan ook opgeperst worden. Tarwe wordt veel gebruikt voor het bakken van brood. Ook wordt veel graan gebruikt voor veevoer. Ook bij gerst kennen we een soort en dat is brouwgerst. De brouwgerst wordt gebruikt om bier van te maken.

Hoeveel brood en graan producten eten we als Nederlander.

Dat is 191 gram per dag. 3,3 snee brood en 52gram graan product