Ploegwedstrijd 2023
Het jaarlijkse Sambeekse oldtimer ploegfestijn is een bekend Nederlands fenomeen geworden. Onder auspiciën van de Historische Motoren- en Tractorenvereniging (HMT) is de SMT uit Sambeek één van de organisatoren van de kwalificatiewedstrijden voor het Nederlandse kampioenschap. De uiteindelijke Nederlandse kampioen wordt afgevaardigd naar de Europese kampioenschappen. En de SMT heeft een ploeger in zijn midden die al 6 keer Europees kampioen geworden is! Dus dat belooft wat.
Een goede voorbereiding is het halve werk!
Op zaterdag is er met mens (man en vrouw) en macht gewerkt om het terrein in orde te maken. Het is geen sinecure om de ploegveldjes precies af te meten. Uiteindelijk zijn er 70 veldjes per GPS uitgezet op het land dat belangeloos voor dit evenement ter beschikking is gesteld. Daarnaast zijn de tenten, de faciliteiten voor de horeca, de aankleding van het terrein en de speeltjes voor de kinderen opgetuigd.
Op zondag 16 april ’s ochtends om 7:30 uur wreven de eerste SMT-verkeersregelaars verbaasd de slaap uit hun ogen want er stond al een aantal diepladers gevuld met oldtimer tractoren en ploegen te lossen aan de Halteweg terwijl de wedstrijd om 10:30 zal beginnen
Zo geleidelijk aan kwamen de deelnemers binnenrijden. Er waren relatief veel deelnemers uit de Achterhoek en zelfs uit Drenthe. Deze laatste had er 2.5 uur over gedaan. Ook waren er deelnemers die met de tractor 3 uur hadden gereden om hier te komen! De koffieautomaten en broodjessmeerders maakten overuren tot het startsein. Ook de vette hap werd niet geschuwd en dat allemaal onder de bezielende leiding van ongeveer 10 mensen (vrouwen) horecapersoneel.
Zoals het betaamt dient aangegeven te worden waar het deelnemersveld grosso modo uit bestaat. Een inschatting is dat 100% van de ploegers wit en van het mannelijk geslacht is. De gemiddelde leeftijd buiten de beginnersklasse zal ongeveer 60+ zijn.
De belangstelling voor het draaiend materiaal is groot evenals de afname van koffie en hamburgers. Op zijn karakteristieke manier nam om 10:30 de voorzitter van de SMT, Willem, het woord: bondig en humorvol betrok hij het deelnemersveld, de sponsoren en alle vrijwilligers. Hij introduceerde de voorzitter van Fehamec (FEderatie Historische MEChanisatie) de heer Hans Peters, die de opening verrichte door het hijsen van de SMT-vlag. Hij legde uit dat de Fehamec is opgericht als overkoepelend orgaan voor verenigingen van historisch agrarisch erfgoed om hun belangen te behartigen als overlegorgaan richting overheden. Hans hield geen politiek pleidooi maar richtte zich op de doelstelling om ook over 10 jaar nog de agrarische erfgoedactiviteiten tentoon te kunnen spreiden. Daarna reden de 70 tractoren in kolonne naar hun ploegveldje om daar hun kunde en bekwaamheid proberen om te zetten in een gevecht om een prijs.
Beginners klasse
Dit jaar was er een grote belangstelling voor de beginnersklasse, over het algemeen ‘jeugdigen’ (blijkt ook een relatief begrip te zijn). Deze 15 enthousiastelingen zorgen voor een nieuwe boost en continuïteit voor deze oldtimer activiteit.
De jury, bestaande uit 10 mensen (witte 60+ mannen), moesten volop in galop langs de verschillende veldjes die op grote afstand van elkaar lagen. De beoordeling vergde natuurlijk veel discussie, overleg en compromis, want de kwaliteit lag dicht bij elkaar.
Er kwamen veel toeschouwers op het spektakel af. Ronkende tractorgeluiden, dieselwalmen, robuuste ploegers en gezelligheid, mede veroorzaakt door Kuulvoer, het wereldberoemd dweilorkest uit Sambeek, zorgde voor aantrekkingskracht. En ook binnen de SMT, is iemand van de protestgeneratie, stiekem bezig een subtiel protest te laten horen of in dit geval te laten zien. Hij doet dit op een creatieve manier met vlaggen; in het korte verleden wist hij niet welke baan van de Nederlandse vlag boven hing, nu heeft hij een dubieuze derdehands paarse vlag met Engelse tekst op de kop getikt. De essentie??…
Rond 15-16 uur waren de deelnemers uitgeploegd en werden de tractoren en ploegen weer opgeladen. Dan begint het grote wachten: de juryleden hebben hun beoordelingen ingeleverd en dan begint het rekenwerk. Tussentijds zullen er zeker discussies hebben plaats gevonden en werden sommige percelen nogmaals aan een beoordeling onderworpen. Uiteindelijk rolden de winnaars uit de spreadsheets.