Ploeg, mest, eg, zaai, poot, oogst en bewonder
Deze variant van de klassieker van Ramses Shaffy is voor de SMT zeker van toepassing: een ode aan het groeiseizoen waarbij de natuur zijn werk doet waarbij de mens voor de randvoorwaarden gezorgd heeft.
Nadat de SMT op 16 april de landelijke ploegwedstrijden georganiseerd heeft is nu de beurt aan de SMT om te zorgen dat er in september geoogst kan worden op hun Educatief Park.
Op 23 april was de zaai- en pootdag. Daarvoor was het veld voorzien van de nodige voedingsstoffen die met de grond gemengd werd door te ploegen, zodat het veld innestelingsbereid is voor het ontvangen van de zaadjes en pootgoed.
Getooid in warme, stemmige SMT-kledij, die zorgt voor de onderlinge band, herkenning en identiteit, kwamen zo’n 25 noeste SMT-kerels helpen om alvorens te beginnen met zaaien en poten, in een uur tijd de koffiepotten leeg te drinken, de koeken, waarop de jarige aardappelspecialist trakteerde, op te eten en een uur lang te kwatsen en te roddelen en de kater van de vorige avond/nacht te verdrijven, waarbij tevens de Sambeekse wereldproblemen opgelost werden. Het feestvarken viert zijn verjaardag wel 3 keer per jaar. Inmiddels is Methusalem wakker geschrokken, bang dat zijn record dat in het Guiness book of records al eeuwen staat, verbroken gaat worden. Maar nu niet meer te ver afdwalen en terug naar het poot- en zaaigebeuren.
Na deze warming-up trok men naar het veld dat er maagdelijk bijlag. Vooraf werd met akelige precisie het veld opgedeeld in 2 vakken van ieder 100 bij 50 meter.
Pluvius had al maandenlang gezorgd voor een zeer vochtige grond; een deel van het veld was te nat om gereed te maken voor de maïs. De grond is daarnaast ook te koud, zodat het zaaien van de maïs nog op zich laat wachten.
Toch werd er volop gezaaid zoals suikerbieten en mangels (voederbieten)
Suikerbieten zijn producten voor o.a. menselijke consumpties; mangels zijn bedoeld voor veevoer. Per hectare zijn 80- tot 90.000 zaadjes nodig. Vele zaadjes komen niet op en bovendien vinden vogels en muizen deze zaadjes een lekkernij. Door een coating rond de zaadjes wordt dit probleem minder.
Op het eerste gedeelte werden over de halve breedte 8 soorten aardappelen gepoot. Het poten van de aardappelen is geen sinecure, want er is een opperstalmeester (die drie keer per jaar jarig is) en die kent geen mededogen wat precisie betreft: orde, structuur en een goede opbrengst staan centraal. Het poten dient in kaasrechte lijnen te geschieden anders krijgt de tractorchauffeur een fikse uitbrander. De opperstalmeester geeft opdracht om de gewenste afstand tussen de aardappelruggen in ogenschouw te nemen. Oh wee als dit niet juist is: alle aardappelen handmatig terugzoeken en opnieuw beginnen!
De bestuurder van de graanzaaier zaaide zomertarwe. Op een hectare werd ongeveer 150 kilo gezaaid. Het huidige perceel dat ingezaaid werd is ongeveer een halve hectare groot.
Tussentijds is de elzenhaag van het Educatief Park ook opgeknapt. Oude struiken zijn verwijderd en open plekken weer aangevuld. In totaal zijn 200 struikjes geplant.
Na deze zaai- en pootdag is het wachten op mooi vruchtbaar weer zodat op zondag 3 september geoogst kan worden hopelijk met veel publiek!